Reseberättelse

Benny Gustavsson som sitter i styrelsen och avelsrådet har rest till Kanada flera gånger för att titta på angus. Här kommer en berättelse från senaste resan.
Kanada 2010

I mitten av november åkte jag till Calgary, Kanada, för 6:e gången i ordningen. Avfärden började med att det var något fel på planet jag skulle åka med, så vi blev sittande i över en timme utan AC. Det går tydligen inte ha luftkonditionering igång när planet står still! Ni som varit med om något liknade vet att det blir ohyggligt varmt i ett fullsatt plan utan AC!
Förutom mig själv så var delar av svenska landslaget i fotboll på samma flyg till Amsterdam för en landskamp mot Holland. När vi väl kom iväg gick själva resan till Calgary väldigt smärtfritt. Framme på flygplatsen i Calgary, med min vanliga tur, blev jag stoppad i passkontrollen och fick gå vidare in till immigrationskontoret. Efter cirka 20 minuter förklaring av vad jag skulle göra i landet kunde jag gå vidare. Väl ute möttes jag av snö, vind och närmare 20 minusgrader, ett inte allt för varmt mottagande av det kanadensiska vädret.

Jag åkte sedermera rätt upp till Belvin Angus, http://belvinangus.com Belvin Angus består av Gavin och Mebel Hamilton samt deras barn Colton och Quinn. De har cirka 200 kalvningar om året. De säljer de flesta tjurarna hemma på gården, men tar de 10 bästa till ”Calgary bullsale” varje år. De har en hondjurs auktion kallad Black Magic tillsammans med några andra uppfödare.

Anledningen till att jag varit i Kanada så många gånger är att jag träffade sonen Colton på en Angus resa i Skotland varpå han året efter bjöd över mig. Efter den sommaren har vi haft regelbunden kontakt och blivit bra vänner.
Vi var på gården i några dagar och förberedde inför avfärden till Regina och Agribition (Kanadas största utställning). http://agribition.com Vi åkte tidigt på lördagsmorgonen. Den 8 timmar långa resan på isiga vägar fick den lika många timmars flygresan från Amsterdam att verka kort.
Jag tror att det var ca 400 svarta och 200 röda Angus på plats.
Jag fick känslan av att de röda angusarna har blivigt mindre populära. Men det finns fortfarande en hel del bra röda djur kvar, dock saknar de bredden som finns hos de svarta.
Över lag var det en av de svagaste utställningarna jag varit på i Kanada. Det fanns inga riktiga toppdjur, men jag har väl blivit bortskämd tidigare år. Tjuren som vi tog in semindoser på (HF El Tigre http://www.hamiltonfarms.ca/shows.htm ) var på plats. Han såg bra ut, men var inte riktigt i utställningskondition. Han vann inte, men jag tror att vi har fattat ett bra beslut att ta in honom.
De visade röda och svarta samtidigt så jag missade det mesta av den röda utställningen. Domaren som bedömde de svarta gjorde ett svagt jobb i mina ögon.

Jag träffade också några danska kollegor från den nya danska styrelsen. Det verkar som att de hade samma syn på Angusen som vi har här i Sverige så det kanske kan bli ett lite närmare samarbete i framtiden?

Sammanfattningsvis kallt, socialt och riktigt roligt!

Så om ni kan, åk till någon av de stora utställningarna i Kanada,hälsar
Benny Gustavsson
Hagen Angus
ben-hagen@hotmail.com